woensdag 5 december 2018

Martelaarssteden



Martelaarstedenen 

“A cityscape sacrificed for the creation of the nation; an urban landscape ‘hallowed by the blood’ of victims and defenders” (Baillie 2013). 
Tijdens de eerste wereldoorlog wordt het begrip martelaarsteden gelanceerd om aandacht te vragen voor de slachtoffers van het Duitse oorlogsgeweld. En bij die slachtoffers wordt aandacht gevraagd voor het leed van de burgers en ook de vernietiging van het cultureel erfgoed. Het begrip wordt voor het eerst gedoopt in Frankrijk waar Vachon begin 1915 een boek publiceert: ‘Les Villes martyres de France et de Belgique. Statistique des villes et villages détruits par les Allemands dans les deux pays, avec 41 vues de villes et des monuments historiques avant et après leur incendie’. 

Het gaat om Belgische en Franse steden die slachtoffer werden van de oorlog. Naast de feiten gaat het hier ook om een vorm van propaganda tegen Duitsland en dus een oproep aan de bevolking om zich te engageren. Uiteindelijk worden de beelden en de verhalen ook gebruikt als argument om de Verenigde Staten te overtuigen om zich aan te sluiten bij de geallieerden. Reeds in 1914 verschijnen een aantal boeken met lithografieën gepubliceerd  waarin de vernietiging van steden wordt geïllustreerd: Les Villes Martyres van A. Robin. Leuven is één van de eerste steden die als icoon gepresenteerd wordt.






Ieper

Ieper 2

Leuven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...