woensdag 12 december 2018

Chabot Danse Macabre


Chabot (139) beschrijft de ets als volgt. 

“Op het voorlpan zit de keer van de dood, bij de kathedralen. Hij speelt op zijn Breugheliaanse doedelzak de dodendans. In een huiveringwekkende vaar jaagt hij de vorsten van Europ op, en achter de vorsten de volken, aankomend vanaf de horizon. De vorsten zetten hun passen, belemmerd door belachelijk klatergoud. Ze wankelen. Elke bijzonderheid is typisch. Aldus bijvoorbeeld het hoofd van de keizer van Oostenrijk, half portret, half blazoen, met daarbovenop struisveren van een lijkwagen”.


Karl Franz Joseph Ludwig Hubert Georg Otto Maria von Österreich (Persenbeug-Gottsdorf, 17 augustus 1887 - Funchal, Madeira, 1 april 1922) was van 1916 tot 1918 als Karl I (Karl I.) de laatste keizer van Oostenrijk en als Karl IV (IV. Károly) koning van Hongarije (Oostenrijk-Hongarije). Hij wordt in de Rooms-Katholieke Kerk als zalige vereerd.
Inhoud

Leven
Karl was de oudste zoon van aartshertog Otto Franz (1865-1906) en Maria Josepha van Saksen (1867-1944), dochter van koning George van Saksen. Na de moord op zijn oom Franz Ferdinand (1914) werd Karl kroonprins en volgde in 1916 zijn oudoom Franz Joseph I op als keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije. Op 30 december 1916 werd hij, volgens de traditie, in Boedapest door de Hongaarse Primaat, de aartsbisschop van Esztergom, János Kardinaal Csernoch (1852-1927) met de Stefanskroon tot koning gekroond. Karl is nooit formeel tot Oostenrijks monarch gekroond. In 1917 probeerde hij tevergeefs nog de Eerste Wereldoorlog te beëindigen. Zijn vredesvoorstellen werden, zowel van Duitse als geallieerde zijde, niet geaccepteerd, mede als gevolg van de Sixtus-affaire. De Oostenrijks-Hongaarse legers stortten in de loop van 1918 in. Na de verloren oorlog werd de Dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije ontbonden en moest Karl zijn kronen neerleggen. Vanuit Zwitserland trachtte hij nog vergeefs weer op de Hongaarse troon te komen. Hij werd daarop verbannen naar Madeira, waar hij in 1922 stierf aan de complicaties van een longontsteking. Karel is bijgezet in de kerk van Monte op Madeira. Zijn zoon Otto volgde hem op als hoofd van het Huis Habsburg-Lotharingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...