zaterdag 1 december 2018

Jules De Praetere Patershol

 

Jules De Praetere (1879-1947)

Hij volgde een opleiding schilderkunst aan de Gentse Academie voor Schone Kunsten. Aan de Gentse Nijverheidsschool ging hij zich verder scholen in de toegepaste kunst, vooral in de graveer- en de boekdrukkunst. Tijdens zijn studies vestigde hij een atelier en drukkerij in het Patershol, in de Korte Kalverstege (nu Trommelstraat) , in de voormalige bidkapel van het Pand van de Geschoeide Karmelieten.

Op 19 april 1900 verliet De Praetere het Patershol en verhuisde hij naar Sint-Martens-Latem. Hij trok daar eerst in bij zijn vriend Karel van de Woestijne in de Laethemstrate 16, om later verderop in dezelfde straat alleen te gaan wonen.

 Extra:

In het najaar van 1896 leren Karel van de Woestijne en Jules de Praetere elkaar kennen aan de Gentse Academie voor Schone Kunsten. Karel van de Woestijne volgt er een cursus Kunstgeschiedenis bij Jean Delvin.3 Op een avond na de les komt De Praetere naar hem toe en vraagt ‘wilt ge met mij meêdoen? We kunnen een groot werk doen’. Van de Woestijne is in de wolken over de kennismaking. Hij is gefascineerd door de jonge graficus die hij als artiest en mens hoog inschat. Ze trekken steeds vaker met elkaar op, zodat Van de Woestijne eind januari 1897 aan De Meyere kan schrijven: ‘Nu zijn we diepe vrienden. Er gebeurt iets tusschen ons, want we verstaan elkaar’.
Omdat het werk van De Praetere door Van Nu en Straks geweigerd wordt en wellicht ook omdat Van de Woestijnes publicaties in het anarchistische tijdschrift hem op school last blijven bezorgen, beginnen de jonge Gentenaren plannen te smeden voor een nieuw, zuiver literair blad, dat door Buschmann in Antwerpen uitgegeven zou worden.4 Eind april 1897 legt Van de Woestijne aan De Meyere uit hoe het er volgens hem en De Praetere moet uitzien:....

ZL. Jaargang 2 · dbnl

https://www.dbnl.org/tekst/_zl_001200201_01/_zl_001200201_01_0025.php  




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...