zondag 16 december 2018

Franz Hellens De Boever etc

In zijn Documents secrets (1958) vertelt Hellens in een hfdst ‘Deux peintres et un troisième’ over het ontstaan van zijn roman En ville morte. De twee schilders zijn "François" de Boever (die hij Lemaire noemt) en Jules De Bruycker. Hij kent ze uit zijn tijd in Gent. De derde is Breugel, de ‘vieux maître’ die hij samen met De Boever en De Bruycker bewondert en waarover ze praten.

Hellens wordt beïnvloed door de plastische kunsten, hij deed ook een paar pogingen om te schilderen maar die vond hij mislukt. Hij wordt criticus van muziek en plastische kunsten kunsten en schrijft in La Tribune artistique, Thyrse en L’art Moderne. Hij schreef over JDB in dat tijdschrift.



Bronnen



Les écritures poétiques de Franz Hellens





Hellens, Documents secrets (1906-1956), Histoire sentimentale de mes livres et de quelques amitiés. Paris, Albin Michel 1958,p. 34)

Les écritures poétiques de Franz Hellens. Colloque international tenu à Clermont-Ferrand, 3 et 4 mai 2002. Édité par Sourour Ben Ali.










 

 


 


 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...