donderdag 29 november 2018

Wandelingen door Gent Wereldtentoonstelling

Van Wereldtentoonstelling tot Wereldoorlog
Peter Jacobs
Erwin De Decker
  • De sporen van het expo- en oorlogsverleden van Gent
In 1913 was de wereld te gast in Gent. De stad organiseerde een wereldtentoonstelling die honderdduizenden lokte. Gent wou zich meten met andere grote steden en maakte zich mooi: de oude stadskern kreeg een grondige facelift. Het toeristische hart van Gent, zoals dat nu alom geprezen wordt, dateert van toen. De expopaviljoenen waren nog maar net gesloopt of in 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. De stad werd door de Duitsers omgevormd tot logistiek hoofdkwartier. Gent was een zogenaamde Etappe, waar de bezetters vier jaar lang 'thuis' waren - en huis hielden. Het braakliggende expoterrein werd een moestuin voor de noodlijdende Gentenaren. Met talrijke unieke historische illustraties en citaten van ooggetuigen als Karel van de Woestijne en Cyriel Buysse en Duitse soldaten die in Gent verbleven.


 

‘De Gentse Wereldexpositie was een klassieke combinatie van een showcase voor vernieuwingen en een stevige portie entertainment', schrijven de auteurs. Ze hebben veel oog voor details. Ze vertellen over de spanningen bij de opbouw, onder meer met Flaminganten. Ze zetten de rol van de architecten, landen en industrieën in de verf.
Jacobs en De Decker schrijven dat ‘de wereldtentoonstelling de kroon was op het werk van de stadsvernieuwers, die gestimuleerd door burgemeester Emiel Braun - Miele Zoetekoek - vanaf 1897 het stadscentrum drastisch van uitzicht deden veranderen'. Ze gaan ook in op de racistische expositie van 128 Senegalezen en 54 Filippino's, de pikante roddels daarover en andere exotische aspecten. 

(Keymeulen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Daumier

Honoré Daumier, Het drama (ca 1860) (oil on canvas)