woensdag 28 november 2018

JDB Londen


Elise de Wilde over Spanoghe. Thesis






Opvallend in het lijstje met namen die in het zelfde artikeltje worden genoemd, is de naam van Jules de Bruycker. 118 Het zou hier om de bekende etser Jules de Bruycker (1870 - 1945) kunnen gaan. De Gentenaar verbleef vanaf 1914 eveneens in Londen. Naar aanleiding van een tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten in Gent in 1995 - 1996 over het werk van Jules de Bruycker als etser wordt eveneens gesteld dat Jules de Bruycker naar Engeland vlucht. Hij verblijft er in Londen onder andere op het adres 19, Warwick Road, Earl’s Court. Vermoedelijk wordt in het artikel van de priester zowel naar de hier besproken Leo Spanoghe als naar de etser Jules de Bruycker verwezen.


In een voetnoot staat te lezen:





Vreemd genoeg wordt de brief van de priester in 1914 gedateerd en worden daarin “Monsieur and Madame Jules de Bruycker and daughter” genoemd. De Bruycker huwde echter pas in 1919 en kreeg in datzelfde jaar een dochter. Er zijn bijgevolg twee mogelijkheden: ofwel staat er een fout in een bron en is de discrepantie op die manier te verklaren ofwel slaat de de naam van ‘Jules de Bruycker’  op een ander persoon dan de etser. (Moniek Nagels, Jules de Bruycker etser(Gent: Snoec Ducaju, 1996), 10).



RS; de derde mogelijkheden dat JDB al een dochter had is hier de eenvoudige oplossing.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...