woensdag 28 november 2018

Elsa Dewette & JDB Londen oorlog


Londen:

"Haar peter, de bekende etser Jules De Bruycker (1870-1945), bewoonde hetzelfde gebouw als het gezin Dewette" Buitenwijk van Londen.

Zesde jaargang, nr januari 2009 Redactiesecretariaat: Henri-Floris Jespers, Marialei 40, 2018 Antwerpen. - PDF



Elsa (niet: Elza) Dewette zag op 12 april 1903 te Sint-Amandsberg bij Gent het levenslicht. Ze was de kleindochter van Eduard Blaes ( ), een verdienstelijke componist, dirigent en muziekleraar, bij wie haar vader pianoles had gevolgd. Afgaande op haar eigen getuigenis hoorde ze haar vader en haar grootvader vaak discuteren over de filosoof Friedrich Nietzsche ( ), over de dichter Heinrich Heine ( ) en over de beroemde componist Richard Wagner ( ). Volgens haar latere leerling Oscar Van Malder, zouden die discussies "een diepgaande invloed uitoefenen op haar later leven en werken"; 2 verheft hij een hypothese niet tot de rang van een feit? Vader Dewette, ingenieur van opleiding en onderdirecteur bij de Telefoon te Brussel, kreeg bij het uitbreken van W.O. I het bevel, de plannen van het telefoonnet van de provincie Brabant in veiligheid te brengen. Dat verklaart wellicht waarom hij met zijn gezin naar Engeland is uitgeweken. In ieder geval vestigde hij zich na heel wat ronddolen in een woning in een buitenwijk van Londen. Via een zus van de later wereldberoemd geworden historicus Arnold Toynbee ( ), een goede bekende van vader Dewette, geraakte Elsa op de elitaire Kensington Highschool. Haar peter, de bekende etser Jules De Bruycker ( ), bewoonde hetzelfde gebouw als het gezin Dewette; hij enthousiasmeerde Elsa voor de plastische kunsten.

Anderzijds schijnt de eminente Zwitserse avant-garde kunstenaar Emile Jaques-Dalcroze ( ) haar op school het abc van de muziek én de basisgedachten van de eurytmie te hebben bijgebracht. 3 Pianoles volgde ze bij miss Barber, een oud-leerlinge van de grote Johannes Brahms ( ) en verwant met de Amerikaanse componist Samuel Barber ( ). Doch die artistieke impulsen verhinderden haar blijkbaar niet, zich voor de exacte wetenschappen te interesseren. In een interview vertelde ze het ingangsexamen chemie van de universiteit van Londen probleemloos overleefd te hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...