donderdag 29 november 2018

Bosch


Jeroen Bosch

Hieronymus Bosch Art Documentary with Brian Sewell - YouTube


Invloed op de surrealisten - maar bij JDB fantastisch realisme

Bosch en….
https://muse.jhu.edu/article/597000/summary

The principal ideas stressed in these reviews can be summarized as follows: Ingen's work contains the satyrical of George Grosz and Otto Dix, the vision of Hieronymus Bosch, the mysticism of Jules de Bruycker, a reincarnation of Pieter Bruegel-all this with a skill, mastery of form and patience typical of another era. It is evident that the critics were trying to label and rank my work.




We moeten wachten tot het jaar 1902, wanneer op de tentoonstelling van Vlaamse Primitieven te Brugge drie werken op de naam van Bosch te voorschijn kwamen, nl. de Ecce Homo van Frankfurt, destijds in bezit van L. Maeterlinck, een Laatste Oordeel, tans in de kollektie D.E. Evans te Londen, destijds in de kollektie Pacully te Parijs en de Kruisdraging van Gent. Een vierde werk, dat in de officiële kataloog werd aangediend als Diableries, maar in de ‘catalogue critique’ van Hulin de Loo vermeld werd als Les délices terrestres, was afkomstig uit de kollektie C.L. Cardon te Brussel, dat volgens Friedländer in 1927 in de kunsthandel te Berlijn was en nog steeds niet is achterhaald. Het was een goede kopie van het middenpaneel van de Tuin der Lusten, een van het paneel op doek overgebracht werk van 182×168 cm(8). Het kan niet het op doek geschilderd middenstuk zijn van Budapest, dat 166×158 meet, in 1894 te Venetië werd gekocht(9) en in de Budapestse kataloog van 1914 werd aangediend als ‘Songe’ (= droom)(9).





Het is eerst sedert 1907 bij de verschijning van het boek van Gossart met de merkwaardige titel, die spreekt voor de tijd: La peinture de diableries à la fin du moyen-âge. Jérôme Bosch, le ‘faizeur de dyables’ de Bois-le-Duc, dat de Bossche schilder in de belangstelling is gekomen, niet slechts in de vakliteratuur….



Lezen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Daumier

Honoré Daumier, Het drama (ca 1860) (oil on canvas)