zondag 27 december 2020

La Chaisière/Romanie

 
 
 
 
Tekening LA CHAISIERE (A0048)
De stoelenzetster van St. Niklaaskerke - "Romanie" (gedateerd: 1921)




LA CHAISIERE (B0110).





ROMANIE, DE STOELTJESZETSTER UIT DE ST. NIKLAASKERK (A0400)
 
Jules De Bruycker heeft bijna 3 dezelfde werken gemaakt. In de map welke hij bewaarde in de crypte van St.Baafskathedraal. Deze werken dragen allemaal de stempel van D.B. en de opdracht aan welke van de dochters of echtgenote ze bestemd waren (John checken).











Romanie was de stoeltjeszetter in de Sint-Niklaaskerk en kon JDB dus op alle momenten dat hij dat wou in de kerk binnenlaten.
 

De stoeltjeszetster als kleurrijke figuur kreeg veel aandacht in zowel de literatuur (Gerard Walschap) als de beeldende kunst (Jules De Bruycker) en werd bezongen door regionale historici zoals G.P. Baert (14) en de onvolprezen Magda Cafmeyer (15).  Ook lexicografisch bleef ze bestaan (16). Ze behoorde bij het “meubilair” van de kerk zoals de koster en hulpkoster, de roedrager, de suisse, de organist, de zangmeester, de grafdelver, pastoorsmeid en andere beoefenaren van kleine officies.  De stoeltjeszetster kon als het moest ook optreden als kerkwachter. Maar vooral was zij een onderdeel van de sociale economie.  Voor een weduwe was het naast toewijding eerst en vooral een aanvullend inkomen.  
 
Het raam is bekend uit het werk van JDB. Het betreft het huis van Romanie en haar man in de Cataloniestraat waar JDB kind aan huis moet geweest zijn. 
 
 
En zijn verschillene portretten van de man van Romanie die steeds als l'Homme à la Pipe verschijnt aan het raam aan de Cataloniestraat.


Tekening DE MAN VAN ROMANIE VOOR ZIJN RAAM IN DE CATALONIESTRAAT (A0410). 


 

A0411 DE MAN VAN ROMANIE 

 
Het zicht uit het raam verandert wel eens.
 
Er zijn nog een aantal prenten waar dit raam een rol speelt, zoals Vue de ma fenêtre (uit Sites et Visions).




https://gentdekuip.com/cataloniestraat/

 

Cataloniëstraat | DE KUIP – GENT (Belgium) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...