dinsdag 7 augustus 2018

PETITS PIGNONS // OUDE GEVELTJES 1920


PETITS PIGNONS // OUDE GEVELTJES (1920) (123,A)





 Spiegelbeeld van de werkelijkheid (omgedraaid door RS):






Zie tekening: xxx PETITS PIGNONS
Bestaat ook in ets J.D.B.123 1920

Hoek Gewad / Abrahamstraat
Huidig adres: Gewad 33.









RS


RS

RS
Foto uit Gent Geprent


Op de site van Onroerend Erfgoed vond ik de volgende foto (maar geen data over wanneer die foto genomen werd). Er wordt vermeld dat het huis bouwvallig was (tot 1979). Gezien de auto is dit geen beeld van 1920 (het moment waarop JDB de ets dateert).





De Abrahamstraat te Gent Frits Van den Berghe 1912 - potlood en wit krijt op papier. Museum voor Schone Kunsten Gent:









 Gent geprent:

Het is een vrij smalle en gebogen straat die, gelijklopend met de Lieve, leidt van de Burgstraat naar het Prinsenhof. Op het einde verbreedt de straat tot een driehoekig pleintje waarop ook de Abrahamstraat, de Braderijstraat en de Tinnenpotstraat uitgeven. Het straattracé, dat minstens teruggaat tot de 16de eeuw, bleef ongewijzigd. De oude benaming "Keizersdreve" was ontleend aan het feit dat de straat leidde naar het "Prinsenhof" waar Keizer Karel in 1500 geboren werd.

De achtergevels en achterbouwen uitziend op de Lieve bleven veelal in originele toestand bewaard.



Onroerend erfgoed: Abrahamstraat

Vroeger Ser Symoenstraate, de huidige benaming werd ontleend aan een gevelbeeld van de aartsvader Abraham, hier in de straat aangebracht in 1562 en thans verdwenen. Zeer oud straattracé leidend van Prinsenhof naar de Bonifantenstraat, parallel met de Burgstraat. Het straatbeeld wordt gedomineerd door de interessante gevels van de zogenaamde "Berg van Barmhartigheid"; voorts kleinschalige bebouwing met enkele goed bewaarde 17de- en 18de-eeuwse gevels en een gevarieerde bepleisterde 19de-eeuwse gevelwand waarachter in vele gevallen duidelijk oudere kernen schuilgaan.



Hoekhuis: klokgevel


Het is de beginjaren van de 18de eeuw dat in Gent de Lodewijk XIV-stijl binnen de architectuur wordt geïntroduceerd. Inhoudelijk kunnen we de stijl omschrijven als een vorm van classicerende barok met de rechte lijn als dominerend element en de ornamentiek symmetrisch maar enigszins overdreven wordt uitgewerkt.

Het klokgeveltype

Het is de Lodewijk XIV-stijl die het einde van de trapgevel inluidt. Deze gevelvorm had het al zwaar te verduren gekregen in de voorgaande periode door het aanbrengen van in- en uitzwenkende ornamenten tussen de treden. Uit dit lijnenspel ontwikkelde zich de klokgevel. Een mooi voorbeeld hiervan is het met een zadeldak afgedekte hoekhuis Abrahamstraat-Gewad (illustratie: ArcheoNet Vlaanderen).  De bouwaanvraag werd in 1703 ingediend door jonker Theodoor Ignace, naar alle waarschijnlijkheid ter vervanging van een houten huis.


In 1984 werd het huis gerestaureerd door Dirk Steyaert, waarbij de gevel volledig gedemonteerd werd en vervolgens gereconstrueerd (Laporte, 1994: 99): De restauratie is voortreffelijk omdat gekozen werd om de gevels na insnijding van het voegwerk opnieuw te beschilderen met het oorspronkelijke "ossebloedpigment" en nadien de dagstrepen te benadrukken door een fijn wit lijntje.

Hierbij trok men onder meer in de hoek tussen de horizontale druiplijst en de raamomlijsting de baksteenrode gevelbeschildering met witte siervoegen door over een deel van de natuursteen, wat historisch correct is. Tevens werden siervaas en pijnappel gereconstrueerd en geplaatst op zowel de top van de klokgevel als die van de dakkapel.



Het andere huis (stadswoning met houten winkelpui):



Omschrijving

Nr. 31. Breedhuis van twee trav. en twee bouwl., met zadeldak (Vlaamse pannen) met l. aandak, uit XVII. Rood beschilderde en verankerde trapgevel (6 tr. + topstuk), geveltop geleed door talrijke waterlijsten. Rechth. bovenvensters en zoldervensters met kruiskozijnen en kwartholle dagkanten. Begane grond: verbouwing van architect Jean Vervalck (cf. opschrift arduinen plint): fraaie houten winkelpui (XIX-XX) met centraal winkelraam geflankeerd door twee deuren, boven het bekronende hoofdgestel afgedekt met een klein driehoekig fronton.

Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...