vrijdag 10 augustus 2018

Monsieur Malin



 
 -Faire le malin, se rendre intéressant.
 -Gros malin, se dit à quelqu'un dont on a déjoué les supercheries.
 -Le Malin, le diable, le démon.
  -Malin comme un singe, très malin.
Jules De Bruycker Grande Ville 1929 | Gallery | Paintings an
 
J.D.B. 130 MONSIEUR MALIN 1921
 
Les sceptiques sont les hommes les plus consciencieux... (Balzac)
Voir sur https://citations.ouest-france.fr/citation-honore-de-balzac/sceptiques-sont-hommes-consciencieux-29226.html
 
« Mais quelle trou ! hélas, ces villes où le clergé est resté le maître : que de ruines - que de malpropreté. J’ai dit dans un restaurant - pâtisserie - du poulet, mais juste à côté du W.C. où quelques drôles d’Anglaises genre Fitzroy Street faisaient la file pour p… du de Balzac.*1 »
 
Paul Gustave Doré (1832-1883)
Hij werd geboren in Straatsburg en publiceerde zijn eerste geïllustreerde verhaal op zijn vijftiende. Hij werd een boekenillustrator in Parijs, waar hij onder andere de werken van Rabelais, Balzac en Dante van tekeningen voorzag.
 
Malin
Comte Roger de GRANVILLE (ou GRANDVILLE) : avocat de Michu en 1806, introduit sur épreuves par Balzac pour doubler Bordin, défenseur des jumeaux. Mal marié, il avait mené, avec Caroline Crochard, une « double vie » (Une double famille, 1830). Sa carrière fut brillante : substitut, avocat général et enfin procureur, amené à réhabiliter Birotteau (César Birotteau, 1837). Il tenta de protéger Lucien de Rubembré, après son arrestation, en négociant avec Vautrin (Splendeurs et misères des courtisanes, 1847).
 
   
 
Chabot: 
“Noteeren wij twee strekkingen in het na-oorlogsche werk. Eenerzijds keert de kunstenaar, met weglating van alle gegroezel, terug tot de monotypen welke wij hem zagen teekenen tijdens zijn jeugd, maar ditmaal grijpt hij dieper door in het karakter zijner modellen en schept hij monumentaler vormen; anderzijds herneemt hij, onvermoeid, maar zeker met meer grootschheid, het thema dat hem lief was van in den beginne: de oude Markt van Gent.
Deze alleen staande figuren van na den oorlog zijn vervormd door onrustwekkende verlengingen, door fantastische verkortingen; de karakterist vindt smaak in het teekenen van te kleine koppen op lichamen voorzien van enorme uiteinden. ‘Alyn’, ‘Slimvogel’ en heel hun familie schijnen gezien in bolle kermisspiegels. Het zijn psychologische studies van volksche filozofen, maar het zijn ten slotte maar voorwendsels tot het scheppen van diepe en grillige lijnen. Verlokt door de scherpte der etsnaald en misschien ook door het voorbeeld der Oosterlingen, teekent de kunstenaar meer en meer lineair, met trekken die trillen als de lijnen van een landkaart.”
 
https://dbnl.org/tekst/_onz021192601_01/_onz021192601_01_0025.php





‘Monsieur Malin’ is een van De Wevers vele bijnamen in Wallonië. Malin betekent ‘slim’, maar ook ‘leep’. De Franstaligen rekenen op De Wevers intelligentie om het land te redden. Kamp één gunt De Wever het voordeel van de twijfel: slechter dan Leterme kan hij het toch niet doen. Maar er zijn er ook anderen. De pessimisten herinneren maar al te graag aan De Wevers échte bedoeling: de onafhankelijkheid van Vlaanderen. “Waar hij ook uitkomt met zijn consultaties, binnen twee weken schuift hij la patate chaude door naar Di Rupo en houdt hij zelf opnieuw het been stijf. In alle scenario’s gaat hij, en hij alleen, met de winst lopen.” (De Morgen)
Monsieur Malin/Slimvogel (130 en 130A)


 een Slimme vogel (=een handig persoon met overal een oplossing voor)
 
 
 Saint-John Gallery: 

 "probably related to the etching Mr. Malin"
 
Jules De Bruycker (1870-1945), a rare double sided pencil drawing, recto: a woman seen from the back; verso a portrait of a man (Mr. Malin?), pencil on paper, date of the dedication 1924 but both drawings probably earlier, signed recto, dated and dedicated to Pierre Cornelis. Dimensions:  recto: 35,5 x 25,5 cm; verso 35 x 25 cm (day measure). Framed with the drawing visible on both sides, unexamined out of frame, dimensions with frame 49 x 39,5 cm. Provenance: private collection. 
 
 
PS 
Betekenis in het Frans:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...