zondag 5 augustus 2018

Maison Bourgeois (Sites et Visions) Maison Ligy


Rechtover de Sint-Michielskerk: Maison Bourgeoise (286, 287) (1932) (bestaat er ook een tekening?)




 LDV maakte een foto:


Rechtover het Pand waar JDB een atelier had. Classicisme?. . 

Een oude foto van het huis in Manhattan in de Middeleeuwen (OKV)




    NOTITIES

  • Scopenote (nl-BE): Het classicisme is een strakke architectuur geïnspireerd op de bouwstijl van de klassieke oudheid, zoals de Griekse of Romeinse tempelgevel met fronton en zuilenporticus. Men keerde terug naar de symmetrie en de rechte lijnen. De spaarzame decoratie bestaat onder meer uit: guirlandes of festoenen, consoles, urnen en rozetten. Ook klassieke palmetten, meanders, kraal- en eierlijsten worden aangetroffen. Deze stijl (ca. tweede helft 18de eeuw) gaat in het eerste kwart van de 19de eeuw geleidelijk over in het laatclassicisme.
  • Note (nl-BE): In de Databank Bouwkundig Erfgoed worden gebouwen in laatclassicistische stijl ook opgenomen onder classicisme.



Het gaat om het Herenhuis Ligy(zie Erfgoed) (op dit moment bewoond door Berlinde de Bruyckere: zie aankondiging: Examination Venue: Berlinde de Bruyckere House, House Ligy). 

Herenhuis Ligy

Gedeelte van het voormalige "Hof van Ravenstein" waarvan kelders bewaard bleven. Hoekhuis van twee bouwlagen afgedekt door een mansardedak (kunstleien) met twee dakkapellen; door de eigenaar de graaf De La Faille, "heere van Afsenede ende Eecloo" verbouwd in 1726, aangepast in het vierde kwart van de 18de eeuw en in de 20ste eeuw.
Onderbergen 2 9000 Ghent


Opgenomen in Sites et Visions

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...