maandag 20 augustus 2018

Leuven/Louvain (Oorlog)

De ets LOUVAIN (066) 1916 






De ets omgedraaid (spiegelbeeld) (door RS):
Foto:




Title
Library -- Louvain
Summary
Photograph shows a library which was damaged during World War I, Louvain, Belgium. (Source: Flickr Commons project, 2011)
Contributor Names
Bain News Service, publisher
Created / Published
[between ca. 1914 and ca. 1915]
Subject Headings
-  World War, 1914-1918
-  Louvain


Bron: Het verdriet van Leuven - Andere Tijden



Op 4 augustus begint de slag om Leuven en op 25 augustus is Leuven bezet. Aanvankelijk blijkt de bezetting rustig te verlopen maar eind augustus komen de berichten over de wreedheden. Er vielen heel wat slachtoffers bij de repraisailles van de Duitsers. Leuven wordt in brand gestoken en een groot deel van de stad werd vernietigd: de Sint-Pieterskerk verloor haar dak, het raadhuis brandde af, de universiteitsbibliotheek werd vernietigd (naar schatting 1000 handschriften, 800 incunabelen en 300.000 boeken, verzameld doorheen de 500-jarige geschiedenis van de universiteit, gingen verloren). Het stadhuis blijft recht....Een schok ging door de wereld en de Duitsers werden respectloze 'barbaren' genoemd. In Londen memoreert JDB deze gebeurtenis in de ets Louvain (066) (1916) waar hij zich focust op het puin in de straten, specifiek de Naamsestraat.
Gezien JDB [RS1] in Londen verbleef, kan dit beeld alleen maar gebaseerd zijn op foto’s en het laat zich lezen binnen een reeks werken van een aantal kunstenaars die een kroniek van de eerste Wereldoorlog presenteren (al of niet als getuige).
PS
Ook zijn vriend Frank Brangwyn maakte een werk over de vernietiging van Leuven: De bomaanval op Leuven.[RS2] 

 [RS1]Zoeken naar het juiste moment dat JDB uit Gent vluchtte.
 [RS2]Checken en aanvullen met eventueel andere beelden van Leuven uit WO1

PS

"In de nacht van 25 op 26 augustus 1914 brandt Leuven. De Eerste Wereldoorlog is pas begonnen en de Duitse troepen steken de binnenstad in lichterlaaie. Meer dan 200 burgers, mannen, vrouwen en kinderen worden gefusilleerd. De wereld reageert geschokt. "

 Het stadhuis blijft recht....


http://www.veto.be/artikel/de-vlammende-bibliotheek

In de geallieerde propaganda worden de Duitsers, “The Hun”, als cultuurbarbaren afgeschilderd. “Leuven heeft dat ook uitgespeeld als een soort retoriek dat de Duitsers een soort barbaren waren die beschaving vernietigd hadden,” duidt Tollebeek.

Foto van het puin:



Naamsestraat: alleen het deel tussen de Grote Markt en de universiteitshallen was in de as gelegd (foto Stadsarchief Leuven).


Ook Frank Brangwyn maakte een werk over de vernietiging van Leuven: De bomaanval op Leuven.




"Leuven was not the first city to be destroyed in times of conflict. And it was not the last. The story of Leuven University Library is merely an echo of a much longer history. The destruction of art and culture forms a leitmotif in the work of artists throughout the centuries."


Ravaged. Art and culture in times of conflict. | 14 18
http://www.2014-18.be/en/news/ravaged-art-and-culture-times-conflict

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...