maandag 20 augustus 2018

DE SLECHTE MAERE YPRES

Tekening De Slechte Maere (0074)



 De etsen: (in musea gewoon als ets aangeduid). 

 DE SLECHTE MAERE YPRES (101) 1917 

101A DE SLECHTE MAERE YPRES (101A) 1917 

"Een mare betekent een bericht of gerucht dat de ronde gaat en kan een wat negatieve betekenis krijgen als een onheilstijding. Dat laatste wordt in JDB beklemtoont door er ‘slechte’ aan te toe te voegen. In het Nederlands kan me door de mare bereden zijn en dat verwijst dan naar een boze geest die iemand in zijn macht heeft. De Mare kan onze dromen beheersen en woorden als migthmare en cauchemar en het wat verbasterde nachtmerrie verwijzen daar naar.
Met de titel “de slechte Maere” lijkt JDB een onheilstijding in beeld te brengen."



"The etching De Slegte Maere also bears the titles De dood van Ieper (The Death of Ieper); Ieperen de slechte maere (Ieper, the Grim Reaper), De Speelman Kwam Langs Ieper (The Minstrel came along Ieper); and De ongeluksvogel (The Unlucky)."

Die titels uit: Stephen Goddard, An Eye on Flanders: The Graphic Art of Jules De Bruycker © 1996 Spencer Museum of Art.
Grim Reaper ("the personification of death as a man or cloaked skeleton holding a scythe"). De naam: "Speelman Kwam Langs Ieper (The Minstrel came along Ieper)" vond ik alleen bij Stephen Goddard. 

Het woord 'speelman' kwam ik niet tegen in de titel van het werk. Zou Goddard die titels uitgevonden hebben? Toch is het concept speelman interessant als beschrijving.

Men vindt ook andere data (1916) - aldus Leroy. Checken bij Leroy. 

De dans staat centraal. Verschillende kronen van de keizers. 

Een stappende ketel met handen en benen/voeten. (Bosch in Het Laatste Oordeel: een wezen dat bestaat uit kop en voeten). 

Een duivel die een bom werpt. 

Gebouwen op de achtergrond (slechts een impressie).




Bovenaan;
 Uurwerk: wijzers als zeisen... (checken) (zie ook: Ypres, Flandre Martyre).


Gasmasker

Keizer in ketel met toorts...

b

GAS...: 







"De Bruycker dedicated this impression of De Slechte Maere to his wife. Later he also inscribed it with the dates “1914–1918 1939–1940” in clear allusion to the second occupation of Belgium by German forces. SG"



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...