woensdag 28 december 2022

Charles Verbrugghe

Straatjes-gezichten vindt men in de meeste steden... à à la De Bruycker, zoals bij:  

Charles Verbrugghe (1877-1974), 

"Charles Verbrugghe was een Belgisch kunstschilder, die deel uitmaakte van de Brugse School. Hij is geboren te Brugge in 1877 en is overleden in Parijs in 1974. Hij was een schilder en autodidact. In 1907 trok hij, op aanraden van o.m. Flori Van Acker, naar Parijs waar hij bevriend werd met Utrillo en Kees Van Dongen en vaak in het trefpunt van kunstenaars, Au Lapin Agile, vertoefde. Vestigde zich in een woning op Montmartre. Vond zijn inspiratie in de Brugse begijnhoven en stadsgezichten, maar schilderde tevens Parijse hoekjes, portretten, stillevens, zee- en strandgezichten, landschappen, bloemstukken. Schilderde wellicht meer dan 4.000 doeken. Leunde aan bij het impressionisme en zijn onderwerpen baden in een weelderige lichtval, want hij was tevens een briljant kolorist. Vermeld in het Lexicon van Westvlaamse beeldende kunstenaars". 



https://www.dbnl.org/tekst/_ons003196901_01/_ons003196901_01_0107.php

 

Retrospektieve tentoonstelling Charles Verbrugghe., Ons Erfdeel. Jaargang 12 - dbnl

 

Zijn geboortestad echter heeft hij nooit kunnen vergeten en er ging geen jaar voorbij, dat hij niet voor enkele weken weer kwam zwerven langs de Brugse reien die hij zo vaak heeft geschilderd. Te Parijs ontmoette hij Renoir en Degas, werkte er samen met Maurice Utrillo en Kees van Dongen en verbleef veel in de omgeving van de impressionistische meester Claude Monet. De tentoonstelling te Brugge (die naderhand tot 5 december werd overgebracht naar de galerie Roussard te Parijs) vertoont de gehele rijkdom van Verbrugghes kunnen. Hij is een bijzonder gevoelig impressionistisch schilder en heeft dit veruiterlijkt in verschillende genres. Er bestaat overigens te Brugge zelf een traditie van impressionistische schilderkunst, waarin wij de namen terugvinden van o.a. Louis Reckelbus, Leo Mechelaere en van de tans 95-jarige Georges De Sloovere. Al deze kunstenaars hebben er zich op toegelegd het licht te vangen in de kleuren van de vier seizoenen. 

 





Brugge. 

Ook 'Een zicht in Lier, olie op paneel':






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...