donderdag 11 november 2021

Patershol te Gent




Inge MisschaertPatershol te Gent – Jules De Bruycker (1870-1945) en de verbeelding van de stad. 


https://hannibalbooks.be/patershol-te-gent-jules-de-bruycker-1870-1945-en-de-verbeelding-van-de-stad-phoebus-focus-xxiii#10896


Phoebus Focus XXIII

Kunstenaar Jules De Bruycker is een ongeëvenaard grafisch verteller. Zijn Gentse stadsgezichten en volkse voorstellingen nemen de toeschouwer telkens mee naar een verloren gewaand Gents verleden. De Bruyckers Patershol te Gent mag dan wel een getuigenverslag van het leven in een volkswijk lijken, het is in feite een aanklacht tegen het burgerlijke denken. Deze ‘Phoebus Focus’ gaat over een intrigerende kunstenaar die als de beste etser van zijn tijd werd gezien, over de volkse werkmens en over de verbeelding van de stad en haar bewoners. Patershol te Gent valt als aquarel op in het werk van De Bruycker, dat vooral uit etsen bestaat. Het weerspiegelt de kracht van deze getalenteerde kunstenaar.

In de reeks ‘Phoebus Focus’ gaan experts en wetenschappers in op topstukken uit de rijke collectie van kunststichting The Phoebus Foundation.

Inge Misschaert (1974) studeerde Germaanse Talen aan de Katholieke Universiteit Kortrijk en de Katholieke Universiteit Leuven, Kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent en Archivistiek aan de Vrije Universiteit Brussel. Inge werkt al meer dan twintig jaar als leerkracht Nederlands, Duits en Cultuurwetenschappen en is sinds 2020 voorzitter van Gent On Files, de vriendenkring van Archief Gent. Momenteel bereidt ze aan de Universiteit Gent een proefschrift voor over het beeld van de stad in de topografisch-historische collectie van architectverzamelaar Pierre-Jacques Goetghebuer (1788-1866).


Ronald: Merkwaardig dat de aquarel gedateerd wordt in 1916 terwijl JDB dan in Londen was en in jaren geen aquarellen meer had gemaakt. 


Hoewel:

JDB maakt in Londen nog een aquarel: 


"JDB beeldt de keizer ook karikaturaal af als een plunderaar van kerken in de aquarel Kaiser Willy (A.262)”


Verder schreef ik:


"Tussen 1922 en 1924 zijn er geen etsen, maar JDB maakt wel tekeningen en aquarellen (zoals Carnaval A0001*). Wat de aquarellen betreft, tegen het einde van de jaren ‘20 stopt hij met dit genre”.



PS

https://www.radioviainternet.nl/podcasts/phoebus-focus/2022/patershol-te-gent-jules-de-bruycker-inge-misschaert

 

 

Patershol te Gent (Jules De Bruycker) - Inge Misschaert - RadioviaInternet.NL



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...