A.198 ACADEMIE ROYALE DU TEERLINCBAK
Pietjesbak (of Pitjesbak) is een oud Vlaams dobbelspel met drie dobbelstenen voor twee tot acht spelers. Een pietjesbak is een achthoekige, houten speelbak met een diameter van ongeveer 38 centimeter waarvan de binnenkant bekleed is met vilt.[1] Van dit spel, dat vaak in cafés gespeeld werd, bestaan vele varianten. Het woord pietjesbak zou verwijzen naar de ogen die op de teerlingen staan. De gelijkenis met pitten van vruchten (ook pitjes genoemd) is hier een mogelijke uitleg voor. Maar een andere uitleg is dat de pietjes de krijtschreefjes of -streepjes zijn op de houten rand (zie hieronder).
Over het algemeen moet de verliezer - de persoon die in één ronde het laagste aantal ogen gegooid heeft - de medespelers trakteren.
PS
Andelhof, Emiel
(Gent, 10.12.1872 - Gent, 11.03.1942)
Volksdichter en folklorist, beminnelijk autodidact, zeer actief in de Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Folkloristen Hij begon als behanger en werd later bediende als hoofdrekenkundige in de Luciferswerkhuizen te Gent. Zo’n 18 bijdragen in de Oost-Vlaamse Zanten, waaronder een uitgebreide studie over Gentse volks- en kinderspelen, bv. over de “Pietjesbak” in Dit is die excellente kronijke van de Brahmisten ofte van den Gentschen teerlingbak (1937).
http://literairgent.be/lexicon/auteurs/andelhof-emiel/
lid van
Terzijde: in 1937 verschijnt De Bron der Geknielden van George Minne aan het Emile Braunplein dat onmiddellijk door de Gententenaren de spotnaam ‘pisserkes’ of ‘pietjesbak’ krijgt.
“Inderdaad bij het begin van de Gentse Feesten op 19 juli 1937 verschijnen de naakte bronzen jongelingen op een stenen bekken aan het Emile Braunplein, pal in het centrum van de stad. En dit tot groot jolijt van de lustig vierende Gentenaars die de beeldengroep de spotnaam “pietjesbak” geven, verwijzend naar het bekende caféspel met een bak en teerlingen. “
In Gentse Tydinghen:
"Ook verschillende ontspanningskringen deden tussendoor aan filantropie.
Bekend daarvoor waren o.m. de teerlingmaatschappijen "De goede Tien", "De
Katers", "De Zouaven", "Brahma's Vrienden" enz., de "Cercle humoristique
des Chinois" waarover we het verder hebben, maar ook andere zoals
"Cockerill" en de "Patattenkapperskring"."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten