dinsdag 23 juni 2020

Baertsoen Delvin Den Duyts


Retrospectieve Albert Baertsoen (1866-1922), Jean Delvin (1853-1922), Gustave Den Duyts (1850-1897) - Verkoopstentoonstelling.
(van 27/11/15 tot 31/12/15).

Galerie St-John nodigt u uit drie invloedrijke schilders uit het einde van de 19de en het eerste kwart van de 20ste Eeuw te (her)ontdekken: Albert Baertsoen (1866-1922), Jean Delvin (1853-1922) en Gustave Den Duyts (1850-1897). Een retrospectieve tentoonstelling brengt de werken van deze grootmeesters opnieuw in de actualiteit. In ongeveer 100 werken wordt getoond hoe deze kunstenaars omgingen met de veranderingen in de kunst van het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw en hun plaats veroverden binnen het (post-) impressionisme. Schilderijen, aquarellen en pastels, schetsen en tekeningen, worden aangevuld met eigentijdse documenten en foto’s. Ook het belangrijke grafische oeuvre van de kunstenaars wordt niet over het hoofd gezien.

Vandaag lijkt het alsof deze grootmeesters in de schaduw staan van enkele individuen. Toch speelden zij een beslissende rol in de grote vernieuwing binnen de Belgische en Europese kunst. Jean Delvin was bijvoorbeeld lid van de avant garde kunstenaars vereniging ‘Les XX’ en Albert Baertsoen en Gustave Den Duyts werden in het buitenland algemeen beschouwd als leiding- en richtinggevend binnen de Europese kunst. Van de drie kunstenaars bevinden zich werken in belangrijke musea over de hele wereld. Hun werk wordt in navolging van de groeiende interesse voor de alternatieve schilderkunst uit het fin-de-siècle, opnieuw naar waarde geschat. Deze tentoonstelling vormt hierin een schakel.

De selectie van werken die te zien is in de galerie werd in de loop van de laatste 10 jaar samengebracht. Er zijn werken die niet meer in het openbaar werden getoond sinds de belangrijke retrospectieven van Jean Delvin in 1922 of Albert Baertsoen in het MSK Gent in 1973. Andere werken werden door de vorige eigenaars rechtstreeks gekocht op de atelierveilingen van de kunstenaars (Den Duyts 1897; Baertsoen 1932, Delvin 1925,…) nog andere werken komen uit belangrijke privécollecties van kunstenaars (Georges Buysse, Anna De Weert) of uit historische verzamelingen (Jules De Smet-Gent, Rouché-Paris).
Als primeur exposeren we het verloren gewaande meesterwerk van Jean Delvin, illustraties voor Salammbô van Gustave Flaubert, dat bestaat uit 38 originele tekeningen die het oriëntalistisch-realistische verhaal illustreren. Delvin verkocht deze tekeningen nooit en toonde ze enkel aan een select publiek. Sinds zijn dood in 1922 waren de tekeningen niet meer te zien. Wij herontdekten deze unieke collectie tekeningen in 2014 en stellen ze nu voor het eerst tentoon.

Alle kunstwerken zijn te koop, worden kunsthistorisch geduid en worden verkocht met authenticiteitsgarantie.

Een catalogus zal ter beschikking zijn in de galerie en online, vanaf de opening van de tentoonstelling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...