zondag 8 maart 2020

Georges Buysse

Léon-Georges Buysse (1864-1916). Vlaamse kunstschilder van het impressionisme en het luminisme.


Hij huwde in 1887 met Marthe Baertsoen (1868-1958), zuster van kunstschilder Albert Baertsoen en dochter van de zakenvennoot van vader Buysse.

De familiale verwantschappen van Georges Buysse zijn merkwaardig: langs vaderszijde was hij een neef van de letterkundige Cyriel Buysse; langs moederszijde was hij verwant met de Duitse romantische dichter Wilhelm Hauff. Er was ook een nauwe familieband met de gezusters Rosalie Loveling en Virginie Loveling, beiden letterkundigen, en met prof. Julius Mac Leod.


In zijn vrije tijd was Buysse actief als een gedreven beeldend kunstenaar. Hij volgde lessen bij de Gentse schilder Louis Tytgadt en bezocht ook veel musea. Emile Claus, die tot zijn vriendenkring behoorde, gaf hem als vriend ook heel wat praktische wenken mee.


Zijn thematiek bestond uit landschappen en Gentse stadsgezichten, alsook gezichten op tuinen van riante buitenverblijven in het Gentse (zie ook het kanaal Gent-Terneuzen).

Buysse vestigde zich in 1900 te Wondelgem, in een prachtig landhuis “Ter Vaert” waarvoor de befaamde art-nouveauarchitect Paul Hankar plannen had getekend. Hij had er een uitzicht op het Kanaal Gent-Terneuzen. Dat kanaal en de scheepvaart erop –en dit in alle jaargetijden en klimatologische omstandigheden- zou nu een allesoverheersende rol gaan spelen in zijn werk.



Salon 1897, Parijs: “De Houtlei te Gent. Winter”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...