woensdag 12 februari 2020

Illustraties

Ons Erfdeel. Jaargang 28 · dbnl

https://www.dbnl.org/tekst/_ons003198501_01/_ons003198501_01_0186.php

Jan zonder Vrees is gebaseerd op het indertijd succesvolle jeugdboek De wonderlijke lotgevallen van Jan zonder Vrees. Een 15de-eeuwse vertelling (1910) van Constant De Kinder. Het is een verhaal over een Antwerpse volksjongen, die de strijd aangaat tegen het onrecht en de armoede in de middeleeuwse samenleving. Dank zij zijn buitengewone fysieke kracht blijft hij zijn belagers telkens de baas. Ten slotte wordt hij tot ridder geslagen en rijkelijk beloond voor zijn heldendaden.

Interessanter dan die helaas niet zo bijster originele plot is de artistieke vormgeving, die geïnspireerd is op meesters als Jeroen Bosch, Brueghel en Jules De Bruycker. De tekenstijl, het aangewende koloriet en niet in het minst de zeer verzorgde decors verlenen de film een unieke Vlaamse picturaliteit.

Voor dit project werkte Dirk De Paepe

[p. 729]


illustratie
‘Jan zonder Vrees’ (Jef Cassiers - Dirk De Paepe).


opnieuw samen met talrijke ex-studenten van R. Servais, o.m. met Suzanne Maes, voor wat de decorstijl betreft, met Jean Pierre Vandenbroucke en Werner Van der Schueren, die instonden voor de afwerking.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...