zondag 2 februari 2020

Bergmans en Heins

BERGMANS, P. en Armand HEINS A., (1913) Album du vieux Gand. Vues monumentales et pittoresques, accompagnées de notices historiques. Brussel/Parijs, 1913.

 


Album du Vieux Gand: Mooi en gezocht album met stadszichten van het oude Gent (1913), aquarellen van Armand Heins en foto’s van Paul Bergmans.




Paul Jean Etienne Charles Marie Bergmans (1868–1935) was a librarian in chief of the University of Ghent,[1] and musical historian.[2]




 




BERGMANS, Paul ( 1868 - 1935 ) - Armand HEINS ( 1856 - 1938 ) Flandricarum Antiquitatum Investigatorum Deambulationes. Collectie archiefstukken uit het bezit van één van de leden/oprichters van de ad hoc vereniging '' Flandricarum Antiquitatum Investigatorum Deambulationes ''. De vereniging werd opgericht door Paul Bergmans en Armand Heins en ontstond waarschijnlijk n.a.v. een bezoek aan het kasteel van Laarne op 5 aug. 1896. Het archief bevat beeldverslagen van 29 bezoeken. Een verslag bestaat meestal uit een bruin kartonnen omslag ( oblong 30 x 38 cm). Twaalf omslagen zijn verlucht door Armand Heins met titel, datum en meestal een getekende versiering. De inhoud van een verslag bestaat hoofdzakelijk uit iconograpische documenten met betrekking tot de uitstap ; litho's en tekeningen van Heins, zéér vroege prentbriefkaarten, oudere zichten en plannen, correspondentie ( uitnodigingen, met deelnemerslijst in inkt - 5 à 10 personen), krantenknipsels die de uitstap beschrijven (door Albert Dutry, alias Le Flaneur), originele foto's van Edmond Sacré, L. de Smet, V. Willems (foto's van de ''investigatores''). Het geheel omvat ca. 45 foto's, 120 postkaarten (waarvan 54 van Sint-Amandsberg), ca. 120 litho's van Armand Heins, maar ook treintickets, brieven e.d.. De omslagen bevatten naast opgekleefde documenten ook vele los bijgevoegde items; ook is duidelijk dat documenten in een later stadium bijgevoegd of verwijderd werden. Verder worden er nog twee portefeuilles bijgevoegd die gelijke documenten bevatten die echter niet rechtstreeks betrekking hebben op één van 29 uitstappen. Uniek en interessant geheel dat veel waardevol iconografisch materiaal bevat . Het is een vroege illustratie van de opkomende interesse voor het archeologisch erfgoed. In de Universiteitsbibliotheek van Gent bevinden zich ook enkele portefeuilles met materiaal van de ''Flandricarum Antiquitatum Investigatorum Deambulationes.'' - Paul Bergmans was eens hoofdbibliothecaris van deze bibliotheek. De litho's zijn bovendien een prachtige getuigenis van het artistieke vakmanschap van Armand Heins.
price: €1200.00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...