dinsdag 29 oktober 2019

Zelfportret





A0128 ZELFPORTRET
Dit is een titeling gegeven door het M.S.K.G.
Persoonlijk heb ik daar bepaalde twijfels over gezien de gestalte van het personage
Tekening met opdracht aan Jef Singelyn




Jules de Bruycker (1870-1945). Zelfportret. Potlood, 35,5 x 23,5 cm.

Gesigneerd. Museum voor Schone Kunsten, Gent. De Bruycker heeft menig zelfportret nagelaten. Meestal kijkt deze in zichzelf gekeerde kunstenaar de toeschouwer van boven zijn brilleglazen aan. Er is hier geen sprake van ijdelheid of narcisme. Hij geeft blijk van een scherpe opmerkingsgave, niet alleen bij het gadeslaan van volksmensen, maar ook bij het zelf-observeren. Zijn zelfportretten zijn echter humoristisch geladen. De feilloze trek herinnert aan Dominique lngres' tekenkunst.




Jules de Bruycker (1870-1945). Portret van de kunstenaar. 1925. Ets, 40 x 29,7 cm. Gesigneerd. Stedelijk Prentenkabinet, Antwerpen. Tekenaar, maar vooral zeer begaafd etser, zal De Bruycker bekend blijven als de uitbeelder van het oude Gent. Links achter zijn zelfportret zien we een ets van de St.-Jacabskerk te Gent en de voddenmarkt. De twee spanningspolen, enerzijds de alles observerende blik en anderzijds de zenuw­achtig tekenende hand, worden in evenwicht gehouden door de ragfijne omtreklijn van de jas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...