donderdag 16 mei 2019

Patershol


VDW:

Ontmoetingen in het atelier van Jules De Praetere in de Korte Kalverstege (midden het Patershol, straatje dat uitgeeft op het Oudburg).

Uit Literair Gent

In 1896 bezocht Karel van de Woestijne Julius de Praetere in diens atelier in het Patershol, Korte Kalverstege 1 (nu hoekhuis van de Trommelstraat), de voormalige bidkapel van het pand van de geschoeide Karmelieten. Hij ontmoette er ook voor het eerst de tekenaar-etser Jules de Bruycker en de schilder Alfons Dessenis. "Vele zomeravonden bracht ik door met mijn vriend, in dezes huis, dat was een klooster van vroegere tijden. Daar ging ik heen na dagwerk, en vond er rust voor de moede leden, sprekende over daden en gedachten met mijn vriend, die was een schilder (...) Die zaal waar we zaten was zeer groot, en had hooge bogens die tot bij den grond neerdaalden, en waarin gebeiteld waren welige lofspreuken aan God." ("Fragment", 1898) In het atelier kwam ook Herman Teirlinck, werd er gediscussieerd over anarchisme en werd onder meer Streuvels' "Lenteleven" gedrukt op een handpers van De Praetere.



* invoegen 






"Vroeger heette deze straat de Korte Kalverstege: "En ik weet niet waar de smalle straat, die tusschen de gore, overhellende trap-huizen, dezen wijk binnen leidt, haar naam aan dankt; maar zij heet, grotesk en war-zinnig als een middeleeuwschen spuwer aan een kerk-toren: Korte-Kalversstege..." In feite leidt niet de Korte maar de Lange Kalverstege binnen in het Patershol."






"Op 19 april 1900 verliet De Praetere het Patershol en verhuisde hij naar Sint-Martens-Latem. Hij trok daar eerst in bij zijn vriend Karel van de Woestijne in de Laethemstrate 16, om later verderop in dezelfde straat alleen te gaan wonen."


Foto van de Trommelstraat. Atelier van De Praetere via de binnenkoer:

RS

RS





google view







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...