zaterdag 2 maart 2019

Heins



‘Het talent van Armand Heins ontplooide zich vooral in de lithografie. 'Voor Heins was de lithografie een vlug, origineel en weinig kostelijk procedé om de dingen die hem troffen door hun pittoresk karakter of hun archeologische waarde vast te leggen en te verspreiden.’(Van Heuverzwijn: 48). 

"Naast losse bladen maakte hij ook enkele albums. De financiering hiervan was geen probleem aangezien hij zijn eigen uitgever was. In 1894 brengt hij zijn eerste werk uit dat volledig gewijd is aan het oude Gent: A Gand. Château des comtes. Abbaye de St. Bavon. Beffroi Communal. Vieilles pierres, murs vénérables, rudes bastilles (fig. I.2.6). De tekst en illustraties werden volledig door Heins in lithografie uitgevoerd. Vier jaar later verschijnt het album Les vieux coins de Gand van de hand van Heins (fig. I.2.7). Het is een verzameling van 124 litho’s met de meest pittoreske hoekjes van zijn stad. In tegenstelling tot A Gand is er hier geen sprake van grote en bekende monumenten.



Vanheuverzwijn, Lucas. “Artistieke representaties van de modernisering van Gent rond 1900.” Diss. Master, Universiteit Gent, 2012. 





A Gand, vielles pierres, murs venérables, rudes bastilles.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...