dinsdag 26 februari 2019

Jac Boonen en JDB


Jac(ques) Boonen (Tongerlo 03.07.1911 - Brussel 06.04.1968)


Jac(ques) Boonen, "Kermis" (1933)
Ets 66 x 72 cm. Gesigneerd r.o. JacBoonen, l.o. Kermis.
Tekenaar en graficus. Opleiding aan het Hoger Instituut te Antwerpen o.l.v. onder meer Jules De Bruycker. Debuteerde in de lijn van zijn leermeester meestal volkstaferelen met een wriemelende, feestvierende menigte en figuren uit de arbeidende klasse. Zijn ontstuimigheid en zijn spontane opwellingen verwijderen hem echter steeds meer van de invloed van de Bruycker. Graveerde ook portretten o.m. van J. Ensor, De Ghelderode en Verschaeve.




uit: Jac-Boonen_bio.pdf




De jonge Boonen droomt van het kunstenaarschap en trekt achtereenvolgens naar de academies van Roer-mond en Antwerpen. Zijn belangrijkste leermeester is Jules De Bruycker, de vader van de moderne grafiek in Vlaanderen. Mede door zijn toedoen verovert Boonen, met zijn kritische representatie van de stuur-loze massa, zijn plaats in een kunsthistorische traditie die reikt van James Ensor tot Fred Bervoets. 


De Ghelderode van zijn kant schrijft over het oeuvre van zijn goede vriend Boonen:Plus que l’horreur de la face humaine qui faisait reculer Baudelaire – dont Ensor se vengea par la masque, De Bruycker par d’anamorphiques silhouettes – Boonen a exprimé la foule, les foules – Plebs si on veut les nommer. Il nous les montre aux prises avec les forces obscures, les machines féroces, les spasmes géants, l’angoisse de la vitesse et de la course au gouffre, les proies d’elles-mêmes à l’instar de la Bête Ca-taublépas qui se mangeait les pieds tant elle était stupide et inconsciente.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...