maandag 25 februari 2019

Brangwyn en JDB



Ons Erfdeel. Jaargang 30 · dbnl

"We besluiten onze beschouwingen over de schilderkunst van Sir Frank met de woorden van W. Gaunt: ‘He is a Kipling chastened by the Socialism of William Morris and dipping a brush in Jordaens' paint-box’.(10)"


"Zoals gezegd zijn talrijke aspecten van het werk van Frank Brangwyn hier onbesproken gebleven. Zo vervaardigde hij nog ontelbare tekeningen, etsen, houtsneden en litho's, dikwijls als boek- of tijdschriftillustratie, exlibris, affiche enz. Ook hier zijn er banden met de Lage Landen aan te wijzen. We hoeven b.v. maar te denken aan het Rembrandteske clair-obscur in de etsen, de talrijke Vlaamse stadsgezichten, landschappen en oorlogstaferelen, en de illustratie voor twee boeken van Emile Verhaeren (1855-1916). In minstens één geval is er invloed aan te wijzen op een kunstenaar uit deze streken, namelijk op de Gentenaar Jules de Bruycker (1870-1945), die in het atelier van Brangwyn werkte tijdens de Eerste Wereldoorlog. "



Jules De Bruycker te gast bij Frank Brangwyn - Stad Brugge (11.10.2013-12.1.2014)

https://www.brugge.be/nl/jules-de-bruycker-te-gast-bij-frank-brangwyn-2 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...