woensdag 9 januari 2019

kermis foor


Kermis

"In de jaren 20 zijn naast Edgard Tytgat en Gustave De Smet ook andere kunstenaars zoals Frits Van den Berghe, Leon De Smet en Floris Jespers geboeid door de kermis, het circus, het theater en andere vormen van vermaak en beelden deze onderwerpen dan ook regelmatig af in hun kunstwerken. De fascinatie van Tytgat en De Smet voor kermis en circus sluit dus zeker aan bij de gangbare tendens .
Het feit dat de kermis in die jaren zijn hoogtepunt kende, zoals hierboven reeds werd aangetoond, zal zeker zijn rol gespeeld hebben. Rekening houdend met het groot aantal werken die beide schilders rond dit thema maakten, kunnen we niet anders dan besluiten dat hun drang tot het uitbeelden van de foor extreem groot was en hun interesse toch in eerste plaats het gevolg was van hun persoonlijke ervaringen." (uit scriptie).

PS


Vader van de gebroeders De Smet verdiende de kost als schilder van decoratieschilder met specifiek ook decoratieve panelen van kermistenten, circustenten, poppenkasten en toneelzalen. 

Ze hielpen hem daarbij regelmatig waardoor het niet verwonderlijk is dat zowel Gustave als Leon kunstschilders werden en dat de kermis een belangrijk thema werd in het werk van Gustave.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...