zaterdag 15 december 2018

Jacques Boonen

Jacques Boonen (1911-1968)


https://www.hemotech.be/belisch/pages/artists/BJ2.html


Antwerpse periode : 1930-1935 : Hij volgde een opleiding aan het Hoger Instituut te Antwerpen onder leiding van o.a. Jules De Bruycker, één van de grootste etsers (1870-1945). Dit was zijn expressionistische periode.


Naast etser was Boonen een portrettist, tekenaar, schilder, beelhouwer en maakte ook monotypes, muurschilderingen enz.. Hij was tevens een illustrator. Zo heeft hij de illustraties verzorgd in de werken van zijn vriend Michel De Ghelderode : "La Siège d'Ostende" en "Ballade de Grand Macabre".

Vaak vindt men in zijn werken elementen die gebaseerd zijn op sarcasme, fantastiek en moraliserend van aard zijn. Hij wilde ook de gebreken van zijn tijd aan de kaak stellen, o.a. zij die geleid hebben tot de oorlog. Uit zijn werken blijkt ook dikwijls zijn sociaal bewogenheid : het uitbeelden van mensen in armoede, de boeren en arbeiders. Jac Boonen was ook anti-klerikaal, anti-fascist en had veel bewondering voor Lenin.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...