maandag 26 november 2018

Patershol

Zie: Faculteit van de Letteren en Wijsbegeerte - RUG01-001244524_2010_0001_AC.pdf




Gedurende de 19 de en de 20 ste eeuw leven zowat vijfhonderd bekende kunstenaars in Gent. Dit cijfer loopt zelfs op tot duizend kunstenaars die hebben geleefd en gewerkt in Gent wanneer men de bedenking maakt dat veel artiesten niet voor het publiek exposeerden.


Als we Gent bekijken op het einde van de 19 de eeuw zien we dat er zich een groep intellectuelen verzamelt, gevormd aan het atheneum, het Sint - Barbaracollege en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Zowel Franstalige studenten uit de bourgeoisie als Vlaamse arbeiders - en middenstandszonen en dochters vinden elkaar in hun artistieke beleving. Ze scholen samen in het Patershol, toen een verwaarloosde wijk. Dit wordt hun thuishaven. Jules de Bruycker, George Minne, Valerius de Saedeler, Karel en Gustaaf van de Woestijne zijn enkele van deze jonge intellectuelen. Zij verlaten deze wijk al gauw en trekken samen naar Sint - Martens -Latem waar ze de eerste Latemse School oprichten. Er ontstaat een soort kunstenaarskolonie die echter vijf jaar later ophoudt met bestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...