vrijdag 16 november 2018

Léon De Smet: portretten Shaw etc.

Léon De Smet: "... in 1914  gevlucht, werd zijn uitzonderlijk talent spoedig erkend. John Galsworthy, Nobelprijs-literatuur, en die andere fameuze auteur G.B. Shaw introduceerden hem in de hoogste kringen, die niet nalieten op zijn Londense exposities schilderijen te kopen en portretten te bestellen."


RS: Léon De Smet is de gast van Galsworthy en maakte een portret van hem als teken van dankbaarheid. Galsworthy geeft hem een opdracht voor nog een opdracht. En Léon De Smet krijgt opdracht voor een portret van twee andere vooraanstande schrijvers: G.B. Shaw en Joseph Conrad. De Engelsen waarderen de portrekunst en De Smet wordt de portrettist van de high society.

Joos Florquin, Ten huize van... 2 · dbnl

U hebt in Engeland als portrettist heel wat bekendheid verworven. U hebt daar vele portretten gemaakt van bekende prominenten. Mag ik vragen van wie o.m.?

 Twee van Galsworthy, dan van Shaw, van Joseph Conrad.

 Waren dat opdrachten?

Het eerste van Galsworthy niet. Ik was zijn gast en ik heb hem zijn portret aangeboden uit bewondering en dankbaarheid. Toen gaf hij mij een opdracht. Shaw en Conrad waren opdrachten en ook de vele andere.


 Heeft Shaw voor dat portret zelf geposeerd?

Ja, en hij was een charmant model. Hij was onuitputtelijk in het vertellen van anekdoten en in het maken van sarkastische opmerkingen. Het was de tijd dat de Duitsers Engeland bombardeerden en ik zei dat het toch verschrikkelijk was. Dat is niet verschrikkelijk, zei Shaw, we mogen nu hopen dat er een bom valt op al de pompierschilderijen die in de Royal Academy hangen.

Ge kent wellicht ook die andere andekdote van hem. Na de eerste opvoering van een van zijn stukken te Londen, geeft de volle zaal een sterk applaus. Maar één toeschouwer fluit. Shaw gaat er naar toe en zegt: beste vriend, gij hebt gelijk, dat stuk is slecht, maar wat kunnen wij twee tegen die hele zaal!

Echt iets voor Shaw. Hebt u geen foto van dat portret? De Engelse kritiek die ik erop nagekeken heb, looft de grote gelijkenis en de buitengewone fijnzinnigheid van het portret.

De Engelsen brengen veel waardering op voor de portretkunst. Shaw zelf was er zeer mee ingenomen en Bartier heeft geschreven dat het het beste portret was van Shaw. Als ge weet hoeveel portretten er van Shaw gemaakt geweest zijn, is dat een sterk kompliment. Maar ik heb er helaas geen foto van. Al de foto's die gemaakt werden, zijn naar de pers gegaan en ik heb nooit de fotograaf kunnen weervinden die ze gemaakt heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...