woensdag 3 oktober 2018

Dutry-Huys-tekening


 


Albert Dutry, vrederechter, kunstcriticus en zelf zondagsschilder - een der allereersten ook die over het werk van Jules De Bruycker heeft geschreven (o.m. in "Le Bien. Public" van 2 dec. 1901 en in het Brusselse tijdschrift "Durendal" van mei 1906) - bezat van deze kunstenaar, ·die hij fel bewonderde, een gewassen of geakwarelleerde tekening met als onderwerp "De Vischmarkt te Gent". Ten behoeve van een oeuvrecatalogus, die in het voorjaar van 1914 door ene Herve Hache werd voorbereid in opdracht van de kunstverzamelaar Rene Van Herrewege (maar die ingevolge oorlogsomstandigheden jammer genoeg niet kon gerealizeerd worden- er kwam dan later wel, in 1933, een oeuvrecatalogus uitsluitend van de etsen, door Gregoire Le Roy), schreef Dutry in februari 1914 een kleine notitie bij die tekening in zijn bezit, een tekst die o.i. wel een publikatie verdient, omdat hij een aantal interessante gegevens bevat die nu allicht niemand meer zou kunnen achterhalen en die·een pittige kommentaar bevatten bij de ikonografie van de betreffende tekening.
Waar het werk in kwestie zich momenteel bevindtt, is ons niet bekend, en een afbeelding ervan hebben we evenmin. Maar misschien dat we, door de publikatie van Dutry's beschrijving ervan, het werk opnieuw op het spoor kunnen komen, tenminste als de eigenaar ervan ziéh zou willen bekend maken (Paul Huys).






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...