maandag 6 augustus 2018

Vieux Marché en Flandre

D ets J.D.B. VIEUX MARCHE EN FLANDRE 1907 (032 en 032A).




; and in Vieux marché en Flandre (Old Market in Flanders) Sint Jacobs is seen from the Vlas markt to the south, with the view modified so that the Baudeloo Chapel appears to the upper left.  (Goddard)



https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/25508

 

 

Beschrijving

Voormalige abdij van Baudeloo, heden Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek.

Sinds 1259 bevond zich in de Waterwijk aan de Ottogracht te Gent een refugiehuis voor de cisterciënzers van de abdij van Baudeloo bij Sinaai. Het refugiehuis lag samen met het aanpalende Huis van Overmaele en Hof van Herzele op een pseudo-eiland gevormd door de Leie, Baudeloovest en Ottogracht, en werd in de loop van de 15de en de 16de eeuw herhaaldelijk verbouwd en uitgebreid. Na totale vernieling in 1578 van hun abdij te Sinaai en na hun terugkeer uit Keulen (ballingschap) in 1584 besloten de cisterciënzers hun intrek te nemen in hun wijkhuis te Gent. In 1602 verkreeg abt J. Delrio toestemming om het klooster uit te breiden en een kerk te bouwen ter vervanging van de oude kapel van hun wijkhuis. Vervanging van oude refugiehuis door nieuwe kloostergebouwen van einde 16de eeuw af. Bouw van kapel vermoedelijk begonnen tussen 1602 en 1606 op de plaats van de oude patriciërswoning zogenaamd "huis van Overmaele"; klokkentoren komt in 1660 tot stand. Merendeel der kloostergebouwen opgetrokken in de eerste helft van de 17de eeuw. Het klooster beschikte tijdens de 18de eeuw over rijke inkomsten; dit liet toe het klooster en de kerk rijkelijk te stofferen onder meer met waardevolle tapijten, beeldhouwwerken en schilderijen

 

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/25508

De Baudelokapel is de voormalige kapel van de abdij van Baudelo, aan de Ottogracht van de Belgische stad Gent. Anno 2019 is de kapel onttrokken aan de eredienst en omgevormd tot een markt.

Geschiedenis

Wolfgang Amadeus Mozart speelde orgel in de kapel bij zijn bezoek aan de stad in 1765.[1] In de 19e en 20e eeuw was de kapel een tijdlang een bibliotheek, de Baudelobibliotheek. Vanaf 1979 stond ze leeg tot men ze bij het begin van de 21e eeuw omvormde tot een markt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...