vrijdag 10 augustus 2018

QUAI ST. ANTOINE GAND 1926

Ets QUAI ST. ANTOINE GAND (209) 1926 




voorlopig geen tekening gevonden, 

Spiegelbeeld door RS:



LDV: Op de achtergond de torentjes van het Rabot. De ets is wel degelijk een zicht op de St. Antoniuskaai. De bomen (zeer gelijkend), de gietijzeren borstwering en de kromming van de kaaimuur wijzen in die richting.Maar de ets is eens te meer een spiegelbeeld. JDB staat op de brug over de Lieve en kijkt richting Rabot. Hij kijkt in mijn richting, maar ik woon er nog lang niet.



Dit zijn de grenzen van de ets van JDB. Geen twijfel meer mogelijk, de opeenvolging van de gebouwen klopt perfect



LDV schreef: Volgens mij kan dit niet de Sint Antoniuskaai zijn, en ik vraag mij af of er hier geen sprake is van een  naamsverwisseling. Dit zicht doet mij sterk denken aan de St. Augustynenkaai, gezien vanop de brug (die in de tijd van JDB nog een draaibrug was) waaronder de Lieve ombuigt naar de St. AntoniuskaaI. De afgeronde kaaimuur en de de bomen van de Lievekaai versterken die indruk. 


Beschrijving (Erfgoed)

Kaai gelegen aan de oostelijke Lieve-oever, voorheen de zogeheten Lievegang. Voorzien van kaaimuren van natuursteen met gietijzeren leuningen. Leidt van het augustijnenklooster tot het brugje nabij de Donkere Poort van het verdwenen keizerlijk slot, "Prinsenhof", vanwaar de Lieve verder vloeit naar het Rabot. Benaming ontleend aan de schuttersgilde Sint-Antonius die van 1532 tot 1703 vergaderde in hun gildehuis met schuttershof waarvan het hoofdgebouw nog steeds het gezicht op de kaai domineert. Naast enkele 18de-eeuwse burgerhuizen bij het begin van de kaai aan de Academiebrug, komt er voornamelijk een kleinschalige bebouwing voor van thans veelal vervallen en verlaten éénlaagse woningen uit de 17de en 18de eeuw. Nummer 14 tot 18 zijn kleine breedhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen, van rond 1800. Recentere 19de-eeuwse rijhuizen werden sinds 1862 op de nieuwe rooilijn ingeplant. Eveneens eenvoudige rijhuizen met lijstgevel van twee traveeën en drie bouwlagen (nummer 11), nummer 13 met beraapte lijstgevel van twee bouwlagen en drie traveeën.



Antoniuskaai 

GAND-Quai Saint-Antoine.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...