dinsdag 10 mei 2022

JDB Vieuille Femme

 

Lot 759

Jules DE BRUYCKER (1870-1945)




Description:

Jules DE BRUYCKER (1870-1945)
Watercolor Le vieille femme.
Signed.

Aquarel Oude vrouw.
Gesigneerd.

    Dimensions:
  • 23 x 16.5 cm


Maison Jules

zaterdag 7 mei 2022

Tentoonstelling: Van Ensor tot Landuyt

 (De tijd 5 mei 1989) - Voor de derde keer wordt door het museum Leon De Smet uit Deurle een kunsttentoonstelling georganizeert in het Instituut Spijker te Hoogstraten. Aan deze editie verleent ook het stadsbestuur van Hoogstraten zijn medewerking.

Het uitzonderlijke van de Spijker-tentoonstellingen is dat ze uitsluitend zijn samengesteld uit bruiklenen van partikuliere verzamelaars. De bezoeker wordt op deze manier in de gelegenheid gesteld kunstwerken te bewonderen die zelden of nooit in de openbaarheid komen. De reputatie van de heren van het selektiekomitee, Jean-Pierre Van Langenhove en Jef Steylaerts, beiden beheerders van het museum Leon De Smet, bezorgt hun introdukties in verzamelingen die als ontoegankelijk bekend staan. Laatstgenoemde verzorgde de absoluut degelijke en mooie catalogus die de tentoonstelling begeleidt. Alle 61 kunstwerken zijn afgebeeld.

 

Zoals de titel "Van Ensor tot Landuyt' doet vermoeden, behandelt de tentoonstelling de periode van 1880 tot heden. Het uitgangspunt wordt gevormd door de schitterende reeks ingekleurde etsen "De Zeven Hoofdzonden' van James Ensor, die in konfrontatie worden geplaatst met "De Acht Hoofdzonden' van Vic Gentils.

In het eerste deel van de expositie prijken van Ensor nog het meesterlijke blad "De intrede van Kristus te Brussel', "De Katedraal' en "De engel van vergelding'. Van de Gentse graveur Jules De Bruycker doen de prenten "Het hijsen van de draak op het belfort' en "Weer klept de dood over Vlaanderen' denken aan de oorlogsvizioenen van de Oude Bruegel.

 

 

Bankbiljetten

  https://museum.nbb.be/sites/default/files/2022-08/Onze_biljetten_bestaan...149_jaar.pdf   “Zo kwam de Bank in 1939 terecht bij Jules De Br...